Openluchtfilm: Loving Vincent

donderdag 13 augustus - 22u00

Loving Vincent is een Pools-Britse biografische animatiefilm uit 2017, geschreven en geregisseerd door Dorota Kobiela en Hugh Welchman.

In de volledig geschilderde animatiefilm wordt de mogelijkheid onderzocht dat de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh vermoord is. In flashbacks wordt het leven van Van Gogh geschetst, met name de periode waarin hij in Frankrijk woonde. 

Het project werd gesteund door het Pools Filminstituut en de herscholing van professionele olieverfschilders naar animatieschilders werd gedeeltelijk gesponsord via een Kickstarter-campagne.  Elk van de 65.000 frames van de film is een olieverfschilderij op doek, met gebruik van dezelfde techniek als Van Gogh, en werd gemaakt door een team van 115 schilders.

De rol van Van Gogh wordt in de film gespeeld door de Poolse acteur Robert Gulaczyk. Zijn stem werd later ingesproken door de Nederlandse acteur Jochum ten Haaf, die eerder lof oogstte met zijn vertolking van Van Gogh in het toneelstuk Vincent in Brixton.

Loving Vincent ging op 12 juni 2017 in première op het Festival international du film d'animation d'Annecy waar de film onthaald werd met een minutenlange staande ovatie.

bron: wikipedia